Jalostamme pellavaöljyä klassisen jalostustekniikan pohjalta kehittämillämme nykyaikaisilla tuotantomenetelmillä

Yhteenveto

Pellavaöljy on rasvahappojen, proteiinien, vahojen ja antioksidanttien seos. Näistä vain tyydyttymättömillä rasvahapoilla on pellavaöljymaaleille ja kyllästysöljyille tarvittavat ominaisuudet. Kaikki muut pellavaöljyn ainesosat heikentävät lopputulosta.

Tyydyttymättömät rasvahapot hapettuvat ilman hapen kanssa molekyyliketjuiksi. Nämä muodostavat linoksiiniksi kutsuttua elastista polymeeriä. Linoksiini on vettä hylkivä ja vastustuskykyinen rasvoille, öljytuotteille, suoloille ja kotitaloushapoille, esim. sitruunalle, viinille ja etikalle. Mikään elävä olio ei pysty hyödyntämään linoksiinia, joten se on rajattomasti säilyvä. Poistamme kaikki muut pellavaöljyn ainesosat jalostamalla ja otamme talteen tyydyttymättömät rasvahapot. Keitämme ne eri tavoin öljytuotteiksi, joilla on optimaalinen viskositeetti ja kovettumisaika aiottua käyttötarkoitusta varten, se on puun kyllästys, puun kiillotus, ruosteenesto ja huokoisen kiven suojaus.

Pellavaöljyä jalostettiin vastaavalla tavalla parhaiden pellavaöljymaalien ja pellavaöljyjen valmistamiseksi aina 1900-luvun puoliväliin saakka. Prosessi oli hyvin aikaa vievä, ja se jäi unholaan synteettisten maalien läpimurtorron jälkeen.

Kuivuvien öljyjen kemia

Pellavaöljy sisältää kaksi kuivuvaa rasvahappoa: linolihappoa, jonka molekyylit sisältävät kaksi kaksoissidosta happiatomien välillä, ja linoleenihappoa, joka sisältää kolme. Nämä voivat muodostaa käytännössä rajoittamattoman pituisia molekyyliketjuja eli nepolymeroituvat hapettumalla.

Happiatomi esim. ilmassa muodostaa sillan kahden tyydyttymättömän rasvahappomolekyylin kaksoissidosidoksen väliin sitoutumalla toiseen kummankin molekyylin happisidoksesta. Tällöin rasvahappomolekyylit yhdistyvät isommaksi molekyyliksi. Koska linolihappo voi sitoutua kahteen muuhun rasvahappomolekyyliin ja linoleenihappo voi sitoutua kolmeen, polymerointi voi jatkua, kunnes muodostuu jättimäisiä molekyylejä. Lopputuloksena on elastinen polymeeri nimeltä linoksiini.

Pellavaöljy sisältää myös oleiinihappoa, jonka molekyylit sisältävät yhden kaksoissidoksen happiatomien välillä. Se voi muodostaa vain yhden happisidoksen toisen rasvahappomolekyylin kanssa, ja siksi siitä voi tulla osa linoli- ja linoleenihappojen muodostamaa jättimolekyylia, mutta se ei voi muodostaa jättimolekyylejä yksinään.

Kaikki muut pellavaöljyn ainesosat vaikeuttavat öljyjen ja maalien kuivumista, värien kestävyyttä, säilyvyyttä ja homeenkestävyyttä.

Pellavaöljymaaleille sekä kyllästys- ja kiilotusöljyille haitalliset ainesosat

Antioksidantit

Linoli- ja linoleenihappojen taipumus polymeroitua hapen kanssa uhkaa siementen itävyyttä. Siksi siemeniin muodostuu antioksidantteja, pääasiassa tokoferolia (eli E -vitamiinia).

Ellei antioksidantteja poisteta, pellavaöljymaalin kuivuminen kestää viikon tai kauemmin ja se on usein epätäydellinen. Tätä ongelmaa voidaan ratkaista lisäämällä sikkatiivia, yleensä kobolttisirkoniumkarboksylaattia. Tällöin maalikerros ei kuivu kokonaan, vaan vain sen pinta. Tämän torjumiseksi lisätään usein 2-butanonioksiimia.

Näiden kemiallisten lisäaineiden antama tulos vaihtelee. Antioksidanttien läsnäolo on syy siihen, miksi pellavaöljyvärimaalaustyön käsikirjoissa usein todetaan, että pitäisi maalata erittäin ohuet kerrokset; että ei pitäisi maalata auringonvalossa ja vain lämpimänä vuodenaikana ja, että pellavaöljymaali kuivuu paljon hitaammin kuin alkydimaali (lue lisää alkydeistä alla).

Selder & Company on ratkaissut tämän ongelman poistamalla antioksidantit.

Betakaroteeni

Pellavaöljy sisältää beetakaroteenia, antioksidanttia, joka kellastuu ajan myötä. Tätä pysyvää kellastumista ei pidä sekoittaa pellavaöljyn fotokromisuuteen, eli se kellastuu pimeässä ja vaalenee muutamassa tunnissa altistuessaan valolle.

Selder & Company on ratkaissut tämän ongelman poistamalla betakaroteenin.

Tyydytetyt rasvahapot

Pellavaöljy sisältää kaksi tyydytettyä rasvahappoa, steariini- ja palmitiinihappoa. Nämä eivät kuivu, koska ne eivät sisällä kaksoissidoksia happiatomien välillä. Sen sijaan ne eltaantuvat, reagoivat veden kanssa ja ravitsevat pieneliöitä. Siksi pellavaöljymaalien valmistajat lisäävät usein sienien torjunta-aineita.

Lisäksi steariini- ja palmitiinihappo hajoavat melko nopeasti, minkä seurauksena sideainetta katoaa, jättäen pigmenttiläiskiä paljaiksi ja aiheuttaen maalin liituutumista. Pellavaöljyvärimaalien työohjeissa todetaan usein, että maali on raikastettava muutaman vuoden välein. Kun öljy, lakka tai maali, joka sisältää näitä rasvahappoja, altistuu kosteudelle, pinnalle ilmestyy öljy/vesi -emulsion muodostamia valkoisia täpliä, jotka voidaan pyyhkiä pois sormella tai liinalla.

Selder & Company on ratkaissut tämän ongelman poistamalla nämä rasvahapot.

Vahat

Siemenkuoren pinnalla olevat vahat muodostavat tahmean geelin veden kanssa. Tämä mahdollistaa pellavansiementen tarttumisen ohi kulkeviin eläimiin ja siementen leviämisen niiden mukana. Kun öljyt, lakat tai maalit, jotka sisältävät näitä vahoja, altistuvat kosteudelle, pinnalle syntyy valkoisia geeliläisikä, jotka voi pyyhkiä pois sormella tai liinalla.

Selder & Company on ratkaissut tämän ongelman poistamalla vahat.

Proteiinit

Proteiinit tarjoavat erinomaista ravintoa kaikille eläville olioille ja ne hajoavat helposti. Ne ovat pellavaöljyn biologisen hajoamisen tärkein ainesosa.

Selder & Company on ratkaissut tämän ongelman poistamalla proteiinit.

Alkydiöljymaalit on tehty polyesteriin, muoviin

Wikipedia: "Alkydi on maalin sideaineena käytettävä polyesteri, jota on funktionalisoitu rasvahapoilla. Sana alkydi, alun perin alcid, on yhdistelmä sanoista alcohol (alkoholi) ja acid (happo).(...)  Alkydit valmistetaan polymeroimalla polyolia ja dikarboksyylihappoanhydridiä. Funktionalisoimalla polyesteri edelleen rasvahapolla saadaan hartsi, joka muodostaa joustavan pinnoitteen."

Riksantivarieämbetet (Ruotsin museovirasto), Materialguiden: "Aikionaan alkydiöljymaaleja käytettiin restaurointiin pellavaöljymaalin korvikkeena. Mutta vaikka kuivumisajat olivat lyhyempiä ja niillä oli parempi iskunkestävyys [HUOMAUTUS: verrattuna JALOSTAMATTOMAAN pellavaöljyyn valmistettuihin pellavaöljymaaleihin - eli tämä EI koske Selderin pellavaöljymaaleja!], Alkydimaaleilla oli vaikeuksia täyttää vaatimuksia koskien tunkeutumista, kimmoisuutta ja aitoa ulkonäköä vanhenemisen aikana.”

Selder & Company'n maalit ovat aitoja öljymaaleja.

Prosessitekniikka

Soveltamalla nykyaikaista prosessitekniikkaa vanhaan pellavaöljynjalostuksen taiteeseen tuotamme puhtaita tyydyttymättömiä öljyjä. Pumput, säiliöt, putket ja prosessisäiliöt on mahdollisuuksien mukaan valmistettu ruostumattomasta ja/tai haponkestävästä teräksestä. Näin voimme ylläpitää korkeaa tuotantohygieniaa, joka on tarpeen korkealaatuisten ja tasalaatuisten tuotteiden valmistamiseksi. Raaka-aineet syötetään prosessiin PLC-ohjattujen vaakojen ja automaattisten venttiilien kautta, mikä varmistaa, että tarkat määrät lisätään täsmälleen oikeaan aikaan ja, että lopputuotteilla aina on oikeat ominaisuudet.

Käyttökohteet

Käytämme jalostettua pellavaöljyämme sideaineena Selder & Companyn pellavaöljyvärimaaleissa, vettä hylkivänä kyllästys- ja kiillotusaineena puulle ja huokoiselle kivelle sekä ruoste-estoaineena. Lue lisää tuotteistamme luvuissa PELLAVAÖLJYMAALIT, POHJUSTUSÖLJY, LATTIAÖLJY, KALUSTEÖLJY, PELLAVAÖLJY VERNISSA, KIVIÖLJY, RUOSTEENESTOÖLJY.

Kuivumattomia rasvahappoja, jotka erotamme öljystä jalostusprosessissa, käytämme LATTIASUOVAN ja VAHVAN PELLAVAÖLJYSUOVAN valmistukseen.

Loput jäämät käytetään biokaasun tuotantoon.